neděle 18. ledna 2015

Kapitola -11-

Tento článek je spíše pro mojí maminku, babičku a ostatní známe, kteří si chtějí přečíst, kde se to vlastně budu nacházet celý rok. 


Spojené státy americké je federativní prezidentská republika v Severní Americe, rozkládající se od Atlantského po Tichý oceán. Spojené státy se skládají z 50 států, 1 federálního území s hlavním městem a sídlem prezidenta, Kongresu a Nejvyššího soudu (District of Columbia). USA má 320 061 700 obyvatel, třetí na světě za Čínou a Indií. 

Původní obyvatelstvo (Indiáni a Eskymáci) osídlilo americký kontinent pravděpodobně z Asie. Pro současnou evropskoucivilizaci byl tzv. Nový svět objeven výpravou Kryštofa Kolumba roku 1492, i když již předtím přistáli u břehů Ameriky Vikingovéokolo roku 1000.

Spojené státy americké jsou třetí nejlidnatější zemí na světě. USA mají velmi rozmanitou populaci. V zemi je 31 etnických skupin s počtem obyvatel větším než 1 milion. Je to dáno imigrací, která provázela a stále provází Spojené státy po celou jejich historii. Od 17. století se do Spojených států stěhovali hlavně Evropané, v posledních několika dekádách imigranty představují přistěhovalci z Latinské Ameriky a z Asie. 

Více než 83% Američanů žije v jedné z 361 metropolitních oblastí. V roce 2005 bylo ve Spojených státech 254 měst s populací větší než 100 tisíc, 25 měst mělo více než 1 milion obyvatel a 4 města (New York, Los Angeles, Chicago a Houston) s populací větší než 2 miliony. Ve Spojených státech je 50 metropolitních oblastí, které mají počet obyvatel přes 1 milion. Mezi nejrychleji rostoucí aglomerace patříDallas, Houston, Atlanta a Phoenix. 

USA čelí po světě antipatiím mnoha občanů i států kvůli metodám boje proti teroristům, mezi které patří zacházení s vězni ve věznicích Guantanámo a Abu-Ghrajb, deportací podezřelých do států, kde je povoleno mučení (Libye, Sýrie, Egypt, Pákistán), masové odposlouchávání svých občanů (PATRIOT Act a Echelon) či kvůli útoku na Irák, kde se situace stále ještě nestabilizovala a rozpoutala humanitární krizi, která si vyžádala mnoho obětí (odhady se pohybují zhruba od 60 000 do až 1 200 000 mrtvých od roku 2003).

Spojené státy americké leží v Severní Americe. Jejich břehy omývá z východu Atlantský oceán a ze západu Tichý oceán. Stát Aljaška leží v severní části kontinentu a je ze severu omýván Severním ledovým oceánem. Aljašku odděluje od Euroasijského kontinentu Beringův průliv. Mezi nejznámější poloostrovy patří Florida na jihu USA, která odděluje Mexický záliv od Atlantského oceánu. Ze severu mají USA společnou hranici s Kanadou a na jihu s Mexikem. Floridský průliv odděluje USA od souostroví Bahamy a od Kuby.

Nejoblíbenější sporty ve Spojených státech jsou: americký fotbal, baseball, basketbal, lední hokej, fotbal, tenis, golf a wrestling. Čtyři hlavní profesionální sportovní ligy ve Spojených státech jsou Major League Baseball (MLB), National Basketball Association (NBA), National Football League (NFL) a National Hockey League (NHL).

Státní svátky - sice mě jako au-pair se netýkají protože bude záležet na rodině, zda budu pracovat, ale i tak je dobré vědět, kdy jsou




















Americký sen 
Americký sen je víra, vidina či jev rozšířený v USA, podle něhož každý, především pomocí tvrdé práce, chytrosti a odvahy, může dosáhnout výrazného společenského vzestupu a zbohatnutí („z poslíčka milionářem“).

Název vznikl při velké vlně přílivu Evropanů do USA v 19. a 20. století. Právě americký sen lákal stále další přistěhovalce osídlit Severní Ameriku a velký význam má i dnes. Mnoho přistěhovalců přijíždí do USA právě z tohoto důvodu. Příkladem splněného amerického snu je například Barack Obama, Arnold Schwarzenegger nebo Michael Jackson.



Texas je rozlohou druhý největší americký stát po Aljašce. Je o 10 procent větší než Francie a dvakrát tak velký jako Německo nebo Japonsko.Rozkládá se na jihu USA. Sousedí na severu s Oklahomou, na východě Arkansasem, Louisianou a na západě s Novým Mexikem. Hlavním městem je Austin, největším městem je však Houston. V Texasu žije početná menšina českých přistěhovalců. V tomto státě se používá trest smrti. Počet obyvatel v Texasu 25 145 561.

Texasané mají rádi  rodeo. První rodeo na světe bylo v Pecosu, horském městečku na západě Texasu. V Houstonu se každým rokem koná Houston Livestock Show and Rodeo, což je největší soutěž rodea na světě. 



Houston je nejlidnatější město státu Texas a čtvrté nejlidnatější město Spojených států amerických. Podle sčítání lidu zde žijí přibližně dva miliony lidí, přičemž celá metropolitní oblast má okolo 5,3 milionu obyvatel, což jí řadí na sedmou největší aglomeraci v USA. Houstonu se přezdívá „Space city“, neboť v něm sídlí Lyndon B. Johnson Space Center, odkud jsou řízeny vesmírné lety amerických raketoplánů. 










 Zdroj: teta Wiki, wikipedia.org

2 komentáře:

  1. Přeji ať se ti v Americe daří ;), četla sjem si v profilu, že děláš au pair v Uk, také bych chtěla na 3-4 měsíce od června do září =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domí určitě jdi do toho.. Je to neuvěřitelná zkušenost..

      Vymazat